Regnbågsfärgade övergångsställen

image

Bild från Google.

 

“Regnbågsfärgade övergångsställen”, låter inte det trevligt? Jag själv tycker att det låter glädjande, fridfullt och välkomnande. Denna idén kom in som ett medborgarförslag av Ola Palmgren och Emelie Öberg. Jag tror att detta hade lyft upp staden ordentligt i alla former. Man hade inte behövt färga alla övergångsställen, men ett fåtal för att visa sitt mångfaldiga stöd. “Lagar och regler” står inte som förhinder för detta tycker inte jag, VILL man så KAN man.

Lagarna säger att alla övergångsställen ska vara vita, visst, här finns ju en lösning ändå: Man kan ha det färgat vid sidan av övergångsställena, i början eller i slutet av dem, kanske på trottoaren, eller varför inte på en cykelbana? Det är ju inte förbjudet. Att få våra gator mångfaldsfärgade visar att vi, i Växjö kommun, inte bara kan bli Europas grönaste stad, utan också Europas mest mångfaldsvänliga stad.

Jag har också funderat lite över varför gator är ett bra alternativ att färga. Mina slutsatser säger att gatorna är dem vi går på, dem vi tar oss fram på och dem som bär oss, rent symboliskt. Därför leder de regnbågsfärgade gatorna till symboliken – att våra gator är mångfaldsvänliga. Hur tryggt känns inte det för dem som känner sig udda, att lyftas, dels fysiskt dels psykiskt, utav Växjös fina gator?

 

7 kommentarer

 1. Vad fint du skrivit! Gatorna leder oss framåt, och jag tror att förslaget ändå kommer att leda till något som hyllar mångfald:-)

  1. Tack så mycket, Anette! 🙂
   Jag håller verkligen med dig, jag håller hårt på att detta förslag ska kunna utformad och verkställas någon vacker dag!

 2. Låt mig göra en liten liknelse: staden är en kropp och gatorna är dess blodådror. Här sker alla transporter inom kroppen. Kraften i rörelserna på gatorna anger stadens puls.

    1. Det är ju en klurig fråga, hade varit intressant att fundera vidare över!
     Kanske är vi människor och våra själar stadens gemensamma själ? Vi är ju ändå alla olika.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *